Mål och målsättningar/ Goals and goalsettings

Varför är mål så viktiga?

Varför är vi så få som har mål (på alla områden i livet)?

Varför når man inte sina mål?

Jag jobbar ju mycket med mål och målsättningar. Ville helt kort fundera lite kring dessa ovanstående frågor. Allt i livet handlar om mål och utveckling. Allt är på väg någonstans, ingenting flyter bara omkring. Så om du inte jobbar på ditt eget mål just nu så jobbar du på någon annans. Vill du nå ditt mål och dina drömmar eller någon annans? Om vi inte vet vart vi är på väg så är det svårt att nå någonstans alls. Du får heller inga efterföljare för människor vill följa en ledare som vet vart de är på väg. Vem sätter sig i en taxi utan att veta vart de ska? T.o.m. en amatör kan slå världens bästa skytt om man binder för ögonen på honom, för vem kan träffa ett mål du inte ser?

Utveckling är också en ständig rörelse, så om du inte aktivt strävar efter att utvecklas framåt, så går du bakåt. Det krävs action.

Varför har då så få människor mål? Jo, för som jag just sa- det krävs action. Det krävs ganska mycket av oss faktiskt. Ibland är det mycket lättare att flyta med och följa andra. Att skriva ner sina mål kräver först eftertanke och sen massor av energi och arbete och självdisciplin. Målet ska ju vara; nedskrivet, specifikt, mätbart, attraktivt, realistiskt, tidsbundet och det ska vara ditt eget! Sen måste man ju göra en plan för att nå målet och aktivt ta de små stegen varje dag för att nå dit och du måste hålla fokus och du måste följa upp dig själv, gärna också skaffa mentor/coach som du är redovisningsskyldig åt. Det är så lätt att lura sig själv och den fällan har vi alla fallit i, en del så ofta så det är svårt att komma ur den själv längre.

Varför når man inte sina mål då och vad händer när vi inte når målen? Som sagt, att nå målen kräver arbete, och en stor dos självdisciplin. Ibland kanske man lagt för högt stretchmål åt sig och ibland kan andra orsaker inverka som gör att vi inte når målet. Men vad vi ofta sedan gör är att vi dömer oss själv för hårt, vi sätter inte direkt nya mål utan vi tror att vi är misslyckade för att vi inte nått målet. Vi måste vara tacksamma för det vi i alla fall HAR uppnått och fokusera mer på de bra saker vi gör istället för på de saker vi misslyckas med. Vad gör det fast vi inte nådde riktigt fram? Reflektera och fundera vad som gjorde att du inte nådde fram, lär dig av det och klappa sedan dig själv på axeln för allt du gjort bra och sätt dig ner och skriv nya mål. Kom ihåg att våra mål behöver inte bara vara arbetsrelaterade utan vi ska också ha mål för vår personliga utveckling, för vår hälsa, våra relationer etc. Sikta framåt och kom ihåg att njuta av resan dit också!! Det är inte målet som är målet så att säga J, utan din resa framåt.

 

http://www.facebook.com/pages/BusinessJeanetteL/168324679890908

Goals and goalsettings. Why are goals so important and why do so few of us have goals and why don´t we reach our goals? Everything in life is moving and going in a certain direction. Nothing ”just is”. So if you´re not following and going after your own goals you are following someone elses. Do you want to follow and reach your own? If you don´t have a goal you can´t know where you´re going. Even I can beat the best hockeyplayer in the world if he´s got his eyes closed, because nobody an hit a goal he can´t see. And nobody wants to follow you, because people wants to follow a leader who knows where he´s going. Why do so few then set goals? Because it takes much work, energy and self-discipline and in order to first write them down, you´ll have to climb out of your comfort zone and think bigger. Then the goals have to be specific, measurable, attractive, realistic, have a deadline and they have to be your own. After that you´ll have to also write a strategy how you will reach those goals and in order to take those steps every day, it requires a lot of self-discipline. So for many people it´s much easier just to follow someone else. But remember that also development is a movement. Nothing stands still. So if you´re not trying hard to develop forward , you´ll heading backwards. Why don´t we reach our goals? Maybe it was a too high goal, we didn´t focus enough,or something else came up. But what we usually do, is that we quit trying. We feel as we are failures when we failed. But who you are is not the same as what you do. When we didn´t reach the goal- so what? just take a look at what happened, why didn´t you reach it, learn from that but then reward yourself for everything you done well and continue writing down next goals. And remember to enjoy the journey, the goal isn´t really the goal, but that is YOU and your journey forward every day. Keep goals in every area of your life, not just in work but also your health, your relationships and so.

 

Om jeanetteljungars

Jag är 44år, gift med Tomas, har 5 barn i åldrarna 23,21,19,16 och 12. 3 barnbarn som är 5,2 och 8mån. Företagare sedan 1991, mycket aktiv i olika föreningar, i församling mm. Min styrka är min positivitet, min flexibilitet, förmåga se ett behov och göra något åt att lösa det, tro. Vill du utvecklas? Berika ditt liv? Utbyta ideér och tankar med likasinnade människor? dela med dig av din kunskap, vishet, erfarenhet och berika andra människors liv? Jag vill utvecklas och jag har en enorm tro på DIG, på att vi alla är skapade med en enorm inneboende kapacitet som vi sällan använder. Visa alla inlägg av jeanetteljungars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: