Min kampanj /minun kampanja

IMG_2131

Jag tänkte försöka förklara min korta broschyr här- en punkt i gången, Jag hade gjort redan ett långt inlägg som jag försökte tidsinställa men då hade hela inlägget försvunnit… så jag försöker på nytt : (suomeksi tulee myöhemmin kun yritän saada joku auttamaan että se tulee paremmaksi kirjoitettuna kun mitä itse kirjoitan :))

Mod att stå upp för: ensamstående, äldre, unga, de med psykisk ohälsa, mindre bemedlade, flyktingar..

2009 startade jag föreningen Sisters Suomi-Finland rf där jag fortfarande är ordförande. Vi har under flera års tid varje månad gett matkassar, samlat in kläder och annat de behöver, till ensamstående och familjer som har det svårt i vår näromgivning. Dessutom har vi varje jul gett 100-300 julpåsar till kvinnor via social, A-klinik, skyddshem, diakoniföreningen mm. Jag har sett hur vårt socialsystem flera gånger inte fungerar som det skall, det är orättvist många gånger (trots att det inte borde vara det), och dessutom bemöts många av dessa människor väldigt dåligt, även av myndigheter. Som om de inte skulle ha det tillräckligt kämpigt, Behoven ökar tyvärr i vårt land. Det är fel att det många gånger nästan krävs att alla skall ha bil, dator mm för det har många inte råd med. Grundskolan som inte skall få kosta, men där blir det också skillnader då en del inte har råd köpa skidor, utrustning, idrotta eller ge fickpengar med på skolresor och dylikt. Nu har vi i Sisters ett  bra samarbete med Metodistkyrkan i Vasa.

Äldre skall ha rätt till trygghet, närservice, rätt vård i rätt tid och också en pension som räcker för livskvalitet. Inte skall dessa människor som tjänat vårt land hela sitt liv tvingas leva på fattigdomsgränsen. Äldre par som varit gifta länge skall få bo tillsammans även på ålderns höst.

Alltför många unga i vårt land mår dåligt idag. Vår mentalvård fungerar ytterst dåligt och behöver mer resurser. Även den förebyggande vården bland barn och unga behöver mer resurser. För unga räcker det inte med öppen vård, de behöver uppföljning och kontinuitet.  Min egen dotter har haft depression i fyra år, det började med anorexi. Jag har fått kämpa för hennes vård och skulle man själv inte vara stark skulle man inte orka kämpa. Mediciner skrivs ut och följs aldrig upp, tider till psykiatriker är omöjliga att få, terapeuter byts ut hela tiden,  ibland kanske hon skulle behövt anstaltvård men det finns inte. Min systerdotter har panikångest och hon har sett många fler brister i psykvården och dessutom attityder som borde förändras. Inte skall unga som mår dåligt mötas av ”ryck upp dig nu”… Tyvärr har vi på nära håll också mött det svåraste som finns- min andra systers dotter tog livet av sig. Ett tag hade jag fyra tonåringar på samma gång (av mina fem barn) och även bland deras vänner har man sett den ökade tendensen till psykisk ohälsa. Det måste tas på största allvar. Här har vi alla också ett gemensamt ansvar.

För flyktingvännerna har jag arbetat i styrelsen flera år. Jag säger inte att flyktingarbete är svartvitt. Men det finns skillnad på invandrare och flyktingar, asylsökande och kvotflyktingar. Jag är rädd för ett samhälle där vi blir bara själviska och kalla. Visst finns saker att göra här också men om vi stänger våra hjärtan hjälper det ingen. Hat och fientlighet beror ofta på egna rädslor och okunskap. Jag har också rest utomlands mycket och hjälpt på ort och ställe, på eget initiativ bla kvinnor i Uganda och barn i Filippinerna, men ibland har folk faktiskt att välja mellan att dödas eller fly. Vad skulle du göra? För dina barn? Tänk på gyllene regeln- hur skulle du vilja bli bemött om vi (igen!!) tvingades fly härifrån.

Jag har som sagt jobbat och gjort en del på frivillig basis från mitt hjärta för det jag tror på, nu vill jag ta steget för att kunna påverka ännu mer. Jag tror det behövs personer i riksdagen som vet hur besluten påverkar den enskilda individen och som vet deras situation. Om du tror att det också behövs så är jag kanske DIN kandidat!

Om jeanetteljungars

Jag är 44år, gift med Tomas, har 5 barn i åldrarna 23,21,19,16 och 12. 3 barnbarn som är 5,2 och 8mån. Företagare sedan 1991, mycket aktiv i olika föreningar, i församling mm. Min styrka är min positivitet, min flexibilitet, förmåga se ett behov och göra något åt att lösa det, tro. Vill du utvecklas? Berika ditt liv? Utbyta ideér och tankar med likasinnade människor? dela med dig av din kunskap, vishet, erfarenhet och berika andra människors liv? Jag vill utvecklas och jag har en enorm tro på DIG, på att vi alla är skapade med en enorm inneboende kapacitet som vi sällan använder. Visa alla inlägg av jeanetteljungars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: