Bättre ledarskap i kommun,stat, organisation/ parempi johtajuus kunnissa, valtiossa

Jag står för att det behövs bättre ledarskap.(en del kan ju säga jag är partisk för jag är ledarskapstränare :), men det finns faktiskt också i vårt partiprogram vilket jag är glad över. Skulle nog tycka likadant även fast jag själv inte skulle vara i branschen)

Ett gott ledarskap:

-sparar pengar åt kommunen/organisationen

-använder på rätt sätt resurser som finns

-ser hela bilden och långsiktigt

-är läraktig och ödmjuk och kan samarbeta med alla

-hittar själv sina viktigaste uppgifter och fokuserar på dem

-hjälper människor utvecklas och hittar potential inom organisationen

-är realistisk men kan också navigera framåt

-har bra människokännedom och vilja att lära sig mer om de människor man leder

-kan leda sig själv bra

Man kan fråga då: hur sparar en god ledare pengar? Jo, naturligtvis för att de kan nyttja på bästa sätt både alla resurser som finns men också för att de kan fokusera på sina egna viktigaste uppgifter och hjälpa andra göra detsamma. Massor av tid och pengar sparas på ledare som kan hantera resurser, som tar ansvar, som vågar delegera och lyfta fram andra som kan göra ett jobb bättre, snabbare, som inte styrs av kontrollbehov-makt-rädsla, som kan definiera sin viktigaste uppgift och fokusera, som vågar ta beslut , som kan connecta med andra och därigenom skapa teamkänsla och en bra arbetsmiljö, som kan samarbeta (också utanför ”egna” gränserna, dvs med ex tredje sektorn).

En bra ledare skall ha ledarskapsförmågan men också gjort det jobb som de gör vilka man leder. Alltför ofta saknas det ena eller andra. Antingen kommer en ledare in på en position och har ingen aning om vad de egentligen gör de som han/hon är satt att leda eller så blir en person från ”gräsrotsnivå” utsedd till ledare, men saknar all form av ledarskapsutbildning. Båda alternativen är bäddade för konflikt och att lösa konflikter kostar enorma pengar.

Parempi johtajuutta tarvitsemme, ja en sano sitä vaan siksi että itse olen johtajuusvalmentaja :). Hyvä johtaja:

-säästää rahaa

-käyttää hyvin kaikki olevat resurssit

-osaa nähdä ison kuvan

-on oppivainen ja nöyrä ja osaa tehdä yhteystyötä

-löytää omat tärkeät tehtävät ja osaa myös auttaa muita tekemään sitä samaa

-kehittää ihmisiä ja sen kautta koko organisaatio

-kehittää aina itsensä

-on realistinen mutta katsoo myös eteenpäin

-on hyviä ihmistuntemustaitoja

Miksi hyvä johtaja säästää rahaa? Paljon aikaa, rahaa, resursseja säästetään jos johtaja pystyy tekemään niitä omia tärkeitä tehtäviä ja oppia muiile sitä samaa, osaa delegoida ja uskalla tehdä sen (ei saisi olla mitään kontrollointitarpeita tai valta halukas), ottaa täysin vastuuta, osaa kommunikoida ja luoda hyvää työyhteisö ja ilmapiiri, tehdä yhteystyötä organisaation sisällä ja sen ulkopuolella, kun osaa tehdä päätökset, kun näkee ihmisten voimavarat ja osaamiset ja uskalla nostaa ihmiset esille

Liian usein johtaja tulee ulkopuolelta ja ei ole itse tehnyt sitä töitä mitä he tekevät, joita hänen pitäisi johdata. Tai sitten joku joka on kauan tehnyt sitä työtä saa johtajuuspaikan, mutta ei ole johtajuustietoja ja taitoja. Molemmissa tapauksissa syntyy konflikteja ja konfliktien ratkaisemiseen menee paljon rahaa.

IMG_0204

Om jeanetteljungars

Jag är 44år, gift med Tomas, har 5 barn i åldrarna 23,21,19,16 och 12. 3 barnbarn som är 5,2 och 8mån. Företagare sedan 1991, mycket aktiv i olika föreningar, i församling mm. Min styrka är min positivitet, min flexibilitet, förmåga se ett behov och göra något åt att lösa det, tro. Vill du utvecklas? Berika ditt liv? Utbyta ideér och tankar med likasinnade människor? dela med dig av din kunskap, vishet, erfarenhet och berika andra människors liv? Jag vill utvecklas och jag har en enorm tro på DIG, på att vi alla är skapade med en enorm inneboende kapacitet som vi sällan använder. Visa alla inlägg av jeanetteljungars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: