företagande/yrittäjyys

Suomeksi- lukee tätä linkkiä. Olen ihan samaa mieltä että työttömiä vois myös perustaa omat yritykset, jos byråkratia olisi helpompaa ja sosiaaliturva sama kun palkansaajilla. http://taloudessa.fi/2015/03/04/mita-jos-ruvettaisiin-toihin/

Om du kan finska kan du klicka på länken och se vad ordförande för yrittäjänaiset säger. Jag håller helt med- att en del av våra arbetslösa kunde starta egna företag. Men byråkratin för det borde vara enklare, det borde vara enklare att få samma sociala trygghet som vilken löntagare som helst OCH under utvecklingsfasen borde de få stöd från TE-centralen eller fortsätta få en basinkomst tills de kan börja lyfta lön. När man nu söker nyföretagarbidrag så tar det år och dagar och det skall vara 1000 papper + att de sedan inte direkt uppmuntrar utan de förhör dig om du tänkt på alla risker som finns. Det är ju ok att vara noga, men ibland känns det som man borde be om ursäkt för att man är företagare och försöker försörja sig och sin familj. Grundläggande företagsutbildning kunde finnas på schemat redan i grundskolan, vi vet alla att med större kunskaper har vi större chanser lyckas. Den andra delen för att få upp sysselsättning är ju att få alla över 200.000 ensamföretagare att våga/kunna anställa sin första arbetstagare. Dels genom att stöda med lönebikostnaderna, men också att göra allt flexiblare, både för arbetstagare och arbetsgivare. Ok, det finns på marknaden prövotid, men under den prövotiden kan en arbetstagare ibland bete sig helt annat än vad de gör när den gått ut… Sedan om man ser till ungdomarnas sanssi-kort- det skall ansökas av arbetsgivaren INNAN du gjort arbetsavtal. Annars får du inget. Å också där är behandlingstiden sedan lång. Det tar länge innan du vet om du får det och när du har det är betalningstiden på stödet ca 7-8 veckor. (lön för ex mars nu, som du skulle betala ut till arbetstagaren i början april får du kanske själv i juni). Det kan låta ok, men för en företagare som anställer och är helt beroende av stödet så är det ohållbart. Ungdomar borde få komma in och ”testa-på” en månad, se hur de trivs osv och då kunde stödet börja betalas genast!. Jag förstår inte de långa krångliga handläggningstiderna alltid. Om en ungdom har rätt till det så skall de få det. Mycket borde förenklas på vår arbetsmarknad och mycket borde sparas in på byråkrati.

IMG_0204

Om jeanetteljungars

Jag är 44år, gift med Tomas, har 5 barn i åldrarna 23,21,19,16 och 12. 3 barnbarn som är 5,2 och 8mån. Företagare sedan 1991, mycket aktiv i olika föreningar, i församling mm. Min styrka är min positivitet, min flexibilitet, förmåga se ett behov och göra något åt att lösa det, tro. Vill du utvecklas? Berika ditt liv? Utbyta ideér och tankar med likasinnade människor? dela med dig av din kunskap, vishet, erfarenhet och berika andra människors liv? Jag vill utvecklas och jag har en enorm tro på DIG, på att vi alla är skapade med en enorm inneboende kapacitet som vi sällan använder. Visa alla inlägg av jeanetteljungars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: