Examples/exempel

You know the saying ”do as I say-not as I do”. That is often not the case- people do as they see us do, our saying doesn´t mean so much. As leaders we are also examples for others- not only at work but always.

This is also true for us as parents- the children will see what we do, how we speak, how we react, interact and so on. Believe me- I´ve had times in my life when I´ve felt I completely made EVERYTHING wrong as a mother. I´ve had times when I´ve felt I must be the worst mum ever. But when they grow up- I´ve realized that maybe I´ve done something right… :D. One moment I remember so well is 3 years ago when two of my daughters joined a mastermind group in personal development/growth I held. In one session we talked about examples we´ve had in our lives and my oldest daughter said I was the best example she had had. Another is about money- I´ve tried to teach my children to save.(and I´ve been saving myself 🙂 )

It´s a wrong thinking if you think you can save money just when you are rich. If you can´t save 50euro when you have 500, you will not be able to save 1000 either when you have 10.000… we all know we handle money differently and my oldest daughter has always been good with money, so it wasn´t so much of a surprise to see her start saving. But my second child, he was a child and a teenager that couldn´t hold money- and now he´s 21 and has just bought a house for his little family, he knows exactly where his money goes and he has learned more about investing than me :D. And they are definitely not rich- they have two daughters and his girlfriend is still in school.

I like to think about this: everything we say can build somebody up or break them down- what do we choose?

It´s the same with what Gandi once said ”be the change you want to see in the world”. We can´t control everything but we do need to learn how to control ourselves and become the best possible examples for others. We will have bad days- yes! We will fail a lot- yes! but it is how we keep on getting up and keep on trying that will eventually affect others.

Man brukar säga ”gör som jag säger och inte som jag gör”. Men det lyckas sällan. Det är nog vad vi gör, hur vi agerar, reagerar etc som talar högst- även i vårt föräldraskap och definitivt i vårt ledarskap. Människor iakttar oss alltid.Jag har haft dagar i mitt förädraskap när jag känt att jag gjort allt fel, att jag är den värsta mamman på jorden. Men när barnen mina småningom nu, en efter en blir vuxna så inser jag i vissa ögonblick att jag kanske gjort någonting rätt i alla fall… Ett sådant ögonblick var för tre år sedan då två av mina döttrar deltog i en mastermind kurs i personlig utveckling som jag höll. På en av sessionerna talade vi om vem som är vår förebild och min äldsta dotter svarade att jag är hennes bästa förebild. En annan sak handlar om pengar. Jag har försökt lära mina barn att spara (jag har sparat själv) men ibland ser man ut att totalmisslyckas där. Min äldsta dotter har alltid haft god hand med pengar så där var ingen överraskning när hon började spara, men följande son i ordning lyckades alltid som barn och tonåring få pengar att rulla iväg. Men nu har han nyss köpt hus till sig och sin lilla familj och han har lärt sig mer om investeringar än jag vet. 😀 Å de är definitivt inte rika- en studerande barnfamilj. Det är fel att tro att vi skall spara när vi är rika, om man inte kan spara lite när du har lite så kommer du inte kunna spara när du har mycket heller. 

Jag tycker om att tänka på orden: ”våra ord kan bygga upp en annan människa eller bryta ner den- vad väljer du?” likadant är sant som Gandi en gång sa: ”bli den förändring du vill se i världen”. Vi kan inte ändra och kontrollera hela världen, men vi kan ändra och kontrollera vårt eget beteende och bli de bästa exempel för andra. Ja- vi kommer att misslyckas. Ja-vi kommer ha dåliga dagar, men det är hur vi fortsätter och försöker som i slutändan påverkar andra. 

mahatma-gandhi-quote_14428-2

Om jeanetteljungars

Jag är 44år, gift med Tomas, har 5 barn i åldrarna 23,21,19,16 och 12. 3 barnbarn som är 5,2 och 8mån. Företagare sedan 1991, mycket aktiv i olika föreningar, i församling mm. Min styrka är min positivitet, min flexibilitet, förmåga se ett behov och göra något åt att lösa det, tro. Vill du utvecklas? Berika ditt liv? Utbyta ideér och tankar med likasinnade människor? dela med dig av din kunskap, vishet, erfarenhet och berika andra människors liv? Jag vill utvecklas och jag har en enorm tro på DIG, på att vi alla är skapade med en enorm inneboende kapacitet som vi sällan använder. Visa alla inlägg av jeanetteljungars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: